Codul Rutier 2023 vine la pachet cu modificări legislative importante, iar multe dintre ele au intrat în vigoare începând cu primele zile ale anului curent. Multe dintre schimbări se știu deja, altele abia acum ies la iveală, cum s-a întâmplat cu câteva detalii importante ce vizează românii care au avut permisul de conducere anulat.
Românii care au permisul de conducere anulat se pot prezenta fără probleme la examen, dar trebui să aibă în vedere un nou set de condiții pentru obținerea din nou a carnetului de șoferi. Aceste noutăți au fost lămurite printr-un proiect de ordonanță de urgență aflat în atenția Guvernului.
Ce trebuie să știe șoferii români din noul Cod Rutier
Codul Rutier 2023 include câteva detalii noi legate de procedura reobținerii permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost anulat.
”Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a) – d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate
b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din
Codul penal, a expirat sau a fost revocată
e) a intervenit reabilitarea„, se arată în noile prevederi, conform
Alba24.ro.